Certifierad mammatränare

När jag utbildade mig till personlig tränare så var en del av utbildningen inriktad mot mammaträning/gravidträning men jag kände att jag ville fördjupa mig inom ämnet. Dels för att jag har mina barnvagnsträningar men också för att jag vill ordna kurser för gravida.

Jag har vid sidan av jobbet gått en kurs och nu blivit certifierad mammatränare. Känns väldigt bra att ha ännu mer information, verktyg och övningar för mina mammor men också att jag känner en trygghet i att erbjuda gravidkurs.

Så just nu planerar jag att dra igång en gravidkurs på 6 – 8 tillfällen där gravida får chans att stärka sin kropp under graviditeten. Att träna under graviditeten är bara positivt för kvinnan om hon har en frisk graviditet så att säga.

Det finns några generella råd att tänka på om du är gravid och vill träna. Du ska undvika övningar som skapar stort buktryck. Då tänker jag främst på övningar så som plankan, situps, fällkniven och tunga axelpressar. Jobbar du med tunga vikter ovanför huvudet så ökar buktrycket. Jobba hellre nedanför huvudet. Övningar som får rectus abdominis (våra inre magmuskler) att vidga sig skall du undvika. Annars kan det vara risk för ökad diastas under och efter graviditeten.

Något annat du ska undvika är hopp och stötar som påverkar bäckenbotten. Det kan vara hård löpning eller snabba utfall framåt eller åt sidan. Gör då hellre utfall bakåt för då blir det inte samma belastning på bäckenbotten. Du som gravid kan tänka på att bäckenet ska vara jämt belastat. En knäböj exempelvis är bättre då du har en jämn belastning än ett utfall där bäckenet belastas ojämnt.

Att vara ute på promenad är bara positivt men undvik för hög maxpuls. Du ska helst kunna gå i en takt där du kan prata utan problem.

Om du tränade innan du blev gravid så bör ditt främsta mål vara att du ska träna för att bibehålla den fysik du redan har. Har du inte tränat innan så kommer du få en bättre fysik såklart. Det finns många fördelar med att du rör på dig under din graviditet. Det blir bland annat lättare för dig att återhämta dig efter förlossningen, mindre risk för förlossningsdepression, du blir gladare, sover bättre med mera, med mera.

Slutsats gällande gravidträning är att alla mår bättre av träning. Så kör på men gör det lätt så blir det rätt. 🙂

Fler bloginlägg

Kostrådgivning & enkla tips

5 tips på hur du håller i träningen under sommaren

Utomhusträning är mer än bara träning

NYHET – Mammaträning Online

Enkla tips på hur du får in rörelse i vardagen.

SommarBootcamp ONLINE v 22-27